wtorek, 2 lipca 2013

Razowe mini naleśniki podawane na szpinaku.



S k ł a d n i k i :
(4 porcje)

CIASTO:
(naleśników wyjdzie więcej niż na cztery porcje, na wypadek dokładki)
1 jajo,
szczypta soli,
szczypta cukru trzcinowego,
mąka żytnia,
mleko.
(Niestety ostatnich dwóch składników musimy dodać na oko, z racji, że mąka żytnia zmienia konsystencje ciasta i nie będzie ono jak tradycyjne naleśnikowe ciasto, tylko musi przypominać ciasto na placki ziemniaczane.)

+
odrobina klarowanego masła lub oliwy do smażenia.

MASA SEROWA:
100g sera Blue,
4 łyżki mleka.

DODATKI:
4 garście szpinaku, 
dżem żurawinowy,
orzechy laskowe (do posypania).


Wszystkiego składniki ciasta miksujemy ze sobą w dużej misce aż się połączą.


Rozgrzewamy na patelni sklarowane masło lub oliwę na średnim ogniu. Nabieramy ok. 1/2 nabierki ciasta i wylewamy na patelnię. Czekamy aż naleśniczek sam zacznie odchodzić od patelni, wtedy przerzucamy go na drugą stronę. Postępujemy tak aż do wyczerpania całego zapasu ciasta. Życzę samych idealnie zarumienionych. :)

Ser kruszymy i roztapiamy (ok. pół minuty w mikrofalówce) dolewamy mleko i mieszamy.


Na talerzach rozkładamy po garstce szpinaku i układamy na nich po dwa naleśniczki. Na każdym rozsmarowujemy trochę masy serowej i odrobinę żurawiny. Całość posypujemy orzechami.




XOXO

4 komentarze:

  1. Te fotki to mistrzostwo świata ;) Gratulacje za kolejny świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :)
    Pozdrawiam, DaisyLine

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...