czwartek, 2 stycznia 2014

SERNIK KRÓLEWSKI.



Tylko na specjalne okazje, których w karnawale na pewno nie zabraknie... np. na walentynki możemy zamienić dżem pomarańczowy na truskawkowy lub wiśniowy, żeby sernik nabrał kolorów charakterystycznych dla święta zakochanych. :)
Mój ulubiony, najlepszy jaki jadłam... a smakowałby mi jeszcze bardziej, gdyby ktoś mi go zrobił bo ma jedną wadę... jest bardzo czasochłonny. Czas pieczenie (nie mówiąc o przygotowaniu) to 2,15 h.
Przepis zaczerpnięty z www.kwestiasmaku.pl .

S k ł a d n i k i :
na tortownicę o średnicy 24cm 

Spód:

70g ciemnej czekolady
70g miękkiego masła
4 łyżki cukru
1 jajko
40g mąki
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki mielonych orzechów lub migdałów

Masa serowa:

500g sera do sernika
500g sera mascarpone*
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 jajek + 2 żółtka (biała wykorzystamy do bezy)
1/3 szklanki śmietanki kremówki 
1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/4 szklanki rodzynek

Wierzch:

1 słoiczek dżemu pomarańczowego (lub jak kto lubi)
  
+

BEZA: 2 białka jajek
120g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Orzechy włoskie do posypania bezy.

*Żeby sernik był lżejszy i mniej tłusty dałam 1kg sera do sernika i pominęłam mascarpone.


SPÓD:
Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Czekoladę łamiemy w kostki, wkładamy do rondelka, dodajemy pokrojone masło i cukier i topimy wszystko na małym ogniu cały czas mieszając.
Odstawiamy z ognia, dodajemy jajko i energicznie mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i sodę, mieszamy. Na koniec dodajemy mielone orzechy i ponownie mieszamy. Masę wykładamy na spód tortownicy, równo rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 8-9 minut. Po wyjęciu nie wyłączamy piekarnika.

MASA SEROWA:
Do miksera wkładamy ser twarogowy i mascarpone, mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy przez około 2-3 minuty na minimalnych obrotach aż masa zrobi się gładka. Wbijamy po jednym jajku, po wbiciu każdego miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i śmietankę i znowu miksujemy. Wylać masę na wcześniej upieczony spód i posypać skórką z pomarańczy i rodzynkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pozostawiamy sernik w piekarniku na 60 minut.

BEZA:
Zaczynamy przygotowywać na około 15 minut przed końcem pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksujemy, długo po każdej porcji cukru. Ubijamy aż piana będzie gładka i błyszcząca. Na chwilę przed końcem miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Po wyjęciu sernika z piekarnika nakładamy na niego dżem. Po czym na warstwę dżemu wykładamy pianę z białek i posypujemy ją orzechami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 120 stopni na 30 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 100 stopni i pozostawiamy sernik jeszcze przez 30 minut.

Po wyjęciu i ostudzeniu, wyciągamy sernik z tortownicy i wstawiamy do lodówki. Jeżeli nie wytrzymacie całej nocy to chociaż na 8 godzin. ;)





XOXO

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :D

    Zapraszam na mojego nowego bloga fotograficznego.
    Dopiero zaczynam także przydałoby mi się kilka słów opinii, a jeśli będzie się podobać to i obserwacji za obserwacje.
    http://ugphoto.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...