poniedziałek, 19 maja 2014

Let's eat ... TIRAMISU.


Włosi nie wyobrażają sobie bez niego drugiego śniadania, ja - życia. Jego niepowtarzalny smak na długo zostaje w pamięci, jest słodkie, ale nie ciężkie... oczywisty smak serka mascarpone i kawy daje nieprzewidywalne połączenie. 
Potrzebowałam dużo czasu, żeby podjąć się przygotowania deseru otoczonego takim kunsztem. Na początek postanowiłam zrobić szybkie tiramisu z przepisu Nigelli Lawson. Nie jest to tradycyjny przepis ale przygotowanie go zajęło mi nie więcej niż 20 minut - to kolejna zaleta. Okazało się, że dla chcącego nic trudnego, a domowe tiramisu nie wymaga specjalnego talentu kulinarnego. Włosi uwielbiają jeść je schłodzone, szczególnie latem. Zaskoczcie nim swoich znajomych w upalny, letni dzień.

Z języka włoskiego ,,tirami su'' oznacza poderwij mnie. 
Dacie się poderwać?;>

S k ł a d n i k i :
(na trzy pucharki takie jak na zdjęciach)
175 ml ostudzonego espresso (może być rozpuszczalna kawa!)
125 ml likieru śmietankowego Baileys Irish Cream
100g biszkoptów (powinny być podłużne)
1 jajko
35g drobnego cukru
250g serka mascarpone
kakao w proszku do posypania

W płytkiej miseczce mieszamy espresso z połową przygotowanej porcji likieru. W przygotowanym płynie zamaczamy po kolei biszkopty z każdej strony, ale nie dopuszczamy do ich rozmoczenia. Wykładami biszkoptami spód każdego z pucharków.
Jeżeli nie udało Wam się znaleźć podłużnych biszkoptów, tak jak mi... pozostaje połamać okrągłe biszkopciki.


Żółtko oddzielamy od białka. Żółtko ucieramy z cukrem, aż zrobi się gęste i jasnożółte - jak kogel mogel. Następnie dodajemy pozostałą część likieru i serek mascarpone. Całość ubijamy aż uzyskamy jednolity, lekki (przepyszny!!!) krem.

W osobnej miseczce ubijamy białko na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z kremem.
Połowę uzyskanej masy nakładamy na biszkopty, po równo do każdego pucharku.

Powtarzamy czynności od początku, nasączamy biszkopty i wykładamy nimi kolejną warstwę. Na drugą warstwę biszkoptów wykładamy pozostały krem i wygładzamy łyżeczką w miarę możliwości.

Pucharki przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki... na... tyle ile wytrzymamy. ;)
Deser powinien postać w lodówce całą noc, mój doczekał nawet 24h i wyszlo mu to na dobre.

Po wyjęciu z lodówki wierzch tiramisu posypujemy warstwą kakao w proszku, przesypując je przez sitko.






XOXO


Chcecie być na bieżąco ?
Zapraszam na mój instagram:


7 komentarzy:

  1. przepis prawie ok :) ale rodowici włosi zamiast jako alkoholu używają wina Marshala dostępne w każdej almie :) i zarówno żółtko jak i pianę mieszaj na parze znacznie bardziej aksamitny krem wychodzi :) i koniecznie espresso :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie sie zgadzam ;) ale ja (co zreszta jest ujęte w poście) podalam posty przepis do przygotowania dla każdego. Nie każdy ma dostęp do takiego asortymentu jak w Almie,a likier Baileys pojawia sie nawet w Biedronkach. Co wiecej,nie każdy dysponuje ekspresem do kawy,a rozpuszczalna i czajnik to raczej wyposażenie każdego domu :)

      Doceniam znajomość oryginalnej receptury.

      Pozdrawiam.:)

      Usuń
  2. Mmmmmmm wygląda smakowicie :)
    Zapraszamy do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Love tiramisu. Yours looks so delicious! x

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie to wygląda. Zjadłabym z miłą chęcią.
    A przepis nie wydaje się być trudny.

    styloovnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...