wtorek, 2 września 2014

LET'S EAT... CROISSANTS WITH APPLE, BLCKBERRIES AND CHOCOLATE.


Przepyszne chrupiące rogaliki z leciutkiego ciasta francuskiego z nutą jesiennej nostalgii - czyli połączeniem kwaskowych jabłek i jeżyn ze słodyczą mlecznej czekolady.
Alternatywa dla podawanej na ciepło szarlotki z lodami waniliowymi... Rogaliki też możemy podawać na ciepło, żeby ich gorące wnętrze kontrastowało z lodami.
Do przepisu możemy używać za  równo mrożonych jak i świeżych jeżyn, dlatego każda pora roku będzie na nie dobra, kiedy tylko najdzie nas chętka... a przede wszystkim przepis jest szybki i niebanalny - nie musicie się obawiać, że coś nie wyjdzie, a do drzwi zapukają goście...

S k ł a d n i k i :
(na 4 duże rogaliki)

paczka gotowego ciasta francuskiego
1 jabłko pokrojone w kostkę
garść jeżyn + kilka do dekoracji
8 kostek mlecznej czekolady
szczypta cynamonu
1 jajko

opcjonalnie:
lody waniliowe dobrej jakości


Ciasto rozwijamy na blacie/stolnicy przekrawamy po przekątnych tak, że powstaną cztery duże trójkąty.
Na podstawie każdego z trójkątów układamy po kilka jeżyn, po dwie kostki czekolady (mogą być pokrojone w drobną kostkę) i po kilka kostek jabłka. Powoli i dokładnie zawijamy każdy trójkąt od podstawy do wierzchołka. 
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy wierzchy szczyptą cynamonu.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 15 minut.

Gorące rogaliki możemy podawać z gałką lodów waniliowych i jeżynami.




XOXO

1 komentarz:

  1. łał! wyglądają super apetycznie i chrupiąco... super!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...